Låneformidlere

Når du vurderer å ta opp et lån, er det som regel ønskelig å ha oversikt over hvilke tilbud de ulike bankene kan tilby deg. I så fall står gjerne alternativet mellom å innhente tilbud hos én og én bank, eller å benytte seg av en såkalt låneformidler.

Her er alt du trenger å vite om disse aktørene.

Hva er en låneformidler?

En låneformidler er kort fortalt en tjeneste, vanligvis på nett, som hjelper deg med å innhente tilbud fra flere banker. Tjenester som dette kalles gjerne også for låneagenter eller finansagenter.

Finansagenten er med andre ord en sammenligningstjeneste, og gir deg oversikt over hvilke lånetilbud et utvalg banker kan tilby deg.

Majoriteten av norske låneformidlere innhenter tilbud i kategorien forbrukslån og andre lån uten sikkerhet. De fleste kan også hjelpe deg med å innhente tilbud om lån til refinansiering uten sikkerhet – altså et lån som går til å samle eksisterende gjeld.

Dersom du har betalingsanmerkninger eller misligholdt gjeld, er det noen låneagenter som dedikerer seg til nettopp innhenting av omstartslån. Dette er et refinansieringslån med sikkerhet som tilbys til låntakere med betalingsproblemer.

Hensikten med å bruke dem

Lån uten sikkerhet og omstartslån, som låneformidlerne stort sett driver med, er låneprodukter hvor renten settes individuelt. Dermed kan du ikke benytte deg av en «best i test-kåring» for å finne frem til det billigste alternativet.

Bankene oppgir riktignok en veiledende rente, men denne vil ikke nødvendigvis være veiledende for nettopp deg. DNB kan eksempelvis ha en lavere veiledende rente på forbrukslån enn Nordea, men likevel kan det være at Nordea faktisk tilbyr deg den laveste renten når du mottar lånetilbudene. Dette skyldes at bankene kan ha ulike modeller for hvordan de vurderer risikoen – og følgelig renten – for hver enkelt låntaker.

Du vet med andre ord ikke hvilken rente du blir tilbudt før du har søkt og blitt kredittvurdert hos den aktuelle banken. Samtidig blir det en tidkrevende prosess å sende lånesøknader til alle bankene i Norge for å kunne sammenligne markedet.

Det er her finansagenter kommer inn i bildet. De forenkler prosessen ved at du kun trenger å fylle ut én søknad, som de deretter videresender til sine samarbeidspartnere. Dette gjør at du kan få et bredt utvalg lånetilbud å sammenligne – både enklere og raskere enn ellers.

Når bankene har behandlet søknaden, vil du motta eventuelle lånetilbud (eller avslag) – avhengig av din økonomiske situasjon. Siden finansagenter både er gratis og uforpliktende å ta i bruk, kan du selv velge om du ønsker å gå videre med eventuelle tilbud eller ikke.

Er det noen ulemper?

Det er ingen åpenbare ulemper ved å benytte seg av en låneformidler, ettersom de tilbyr tjenestene sine gratis og uforpliktende. Det kan imidlertid være greit å huske på at finansagentene kun samarbeider med et utvalg banker. Selv om du kan motta en rekke tilbud, så får du ikke tilbud fra alle bankene i Norge.

Samtidig er det slik at jo flere tilbud du innhenter, jo bedre oversikt vil du få. Dersom det er en bank du ønsker å innhente tilbud fra, som du ser at låneagenten ikke samarbeider med, er det ingenting i veien for å sende en søknad. Du kan helt fint kombinere en søknad til låneformidleren, med en direkte søknad til en annen bank.

Blir lånet billigere?

Det å sammenligne lån før du bestemmer deg kan utvilsomt bidra til at du sikrer deg en lavere rente (enn dersom du bare valgte det første og beste tilbudet du kom over). Hvorvidt lånetilbudene blir billigere av å bruke en låneformidler, er imidlertid noe usikkert.

Det finnes ikke undersøkelser som gir svar på om bruk av finansagenter bidrar til lavere lånekostnader enn hva du ville fått om du søkte direkte hos banken. Det er likevel ikke urimelig å anta at det å bruke en låneagent kan spille positivt inn på vilkårene du tilbys.

Siden låneformidleren sender lånesøknaden ut til flere banker, vet bankene at det er «flere om beinet». Dermed er det ikke urimelig å anta at de strekker seg litt lengre for å vinne deg som kunde. I så fall vil det bidra til at du kan få bedre lånevilkår enn hva du ville fått ellers. Samtidig har vi ikke klart å finne noen klare holdepunkter for denne påstanden.

Slik tjener finansagentene penger

Ettersom det å bruke en finansagent både er gratis og uforpliktende, er det naturlig å spørre seg selv om følgende: Hva tjener de på å hjelpe meg?

Svaret er enkelt. Låneformidleren mottar provisjonsinntekter fra banken du eventuelt ender opp med å signere en låneavtale hos. Merk deg at agentens provisjon skal være den samme, uansett hvilken bank du går for.

Dette sikrer at finansagenten ikke har egeninteresse i å påvirke deg til å velge den ene banken fremfor den andre. Hadde dette vært tilfelle, kunne du ikke vært sikker på at du ble presentert for tilbudene som faktisk er mest gunstig for deg som kunde.

Låneformidling er for øvrig strengt regulert av norsk lov. Du kan derfor føle deg trygg på at tjenestene er trygge å ta i bruk, så lenge du velger en seriøs aktør.

Hvordan bruke en låneagent

Så snart du er på låneformidlerens nettside, vil du som regel se et skjema som kan fylles ut. Her vil du typisk bli bedt om å fylle ut grunnleggende informasjon som ønsket lånetype, lånebeløp og nedbetalingstid.

I tillegg må du oppgi informasjon om deg og din privatøkonomi, og hvorvidt du søker alene eller sammen med noen. Du gir også bankene tillatelse til å utføre en kredittsjekk, noe som er nødvendig for at banken skal kunne vurdere lånesøknaden.

Deretter vil låneagenten sende informasjonen du har oppgitt videre til bankene som inngår i tjenesten. Merk deg at du gir finansagenten tillatelse til å dele opplysningene dine videre med bankene. Til slutt vil bankene vurdere lånesøknaden og sende sitt svar til låneagenten, som igjen kontakter deg.

Når du har mottatt tilbudene gjenstår bare at du sammenligner de og velger ut det beste. Og skulle du ikke være fornøyd med noen av lånene er det bare å takke nei – det er alltid gratis og uforpliktende å søke.

Ulike låneformidlere i Norge

Det finnes en del ulike låneagenter i Norge. Vi i Smartfinans.no har tatt en gjennomgang av alle. Du kan klikke deg inn på lenkene nedenfor for å lese våre betraktninger om de ulike.

  • Lendo
  • Axo Finans
  • Okida
  • Sambla
  • Uno Finans
  • Zensum
  • Tfinans
  • Zmarta
  • Norsk Refinansiering
  • Zen Finans
  • Scoopr

Konklusjon

Når du har behov for et lån, er det alltid smart å få oversikt over lånetilbudene som finnes på markedet. På den måten kan du sammenligne rente og andre lånevilkår, og finne det tilbudet som er mest gunstig for deg. Dette er noe låneformidlere kan hjelpe deg med.

En låneformidler er en nyttig tjeneste for deg som forbruker, siden du ikke trenger å betale noe for å bruke tjenesten. Det er heller ikke obligatorisk å benytte seg av tilbudene du mottar. Derfor har du heller ingenting å tape på å bruke sammenligningstjenester.

Det kanskje eneste som er lurt å ha i bakhodet, er at en låneagent ikke samarbeider med alle bankene i Norge. Du kan derfor ikke vite med sikkerhet at det ikke finnes enda bedre tilbud hos eventuelle andre långivere.

Sett derfor gjerne av noen minutter til å orientere deg rundt hvilke banker som generelt sett tilbyr de laveste veiledende rentesatsene. Disse kan gi deg en pekepinn på hvilke banker det er lurt å søke hos.

Om noen av bankene som kommer best ut ikke er blant dem finansagenten samarbeider med, anbefaler vi å sende en individuell søknad til den aktuelle banken.

Smartfinans.no anbefaler
Annonselenke. Eks: 120 000 kr o/5 år, eff. rente 11 %, kostnad 34 341 kr, totalt 154 341 kr.